Frankrijk verkeert in een diepe politieke crisis, na de val van de regering van Michel Barnier eerder deze maand. De Franse president Emmanuel Macron heeft vrijdag een veteraan uit het politieke centrum naar voren geschoven als nieuwe premier: de 73-jarige François Bayrou.

Bayrou volgt de centrumrechtse Barnier op, die begin deze maand na slechts drie maanden premier te zijn geweest, door de Franse Tweede Kamer naar huis werd gestuurd. Macron heeft geen meerderheid in de Kamer.

De boerenzoon Bayrou uit de Pyreneeën in het zuidwesten van het land is al meer dan veertig jaar actief in plaatselijke en nationale politiek. Hij is burgemeester van Pau en geldt als algemeen gerespecteerd. In de oppositie wordt hij weliswaar argwanend bekeken, omdat Bayrous Democratische Beweging (MoDem) in de volksvertegenwoordiging een trouwe bondgenoot van Macron is.

De president en zijn bondgenoten beschikken over slechts 211 van de 577 zetels in de Franse Tweede Kamer sinds de verkiezingen van afgelopen zomer.

Het is niet duidelijk hoe de 'Macronist' Bayrou het vertrouwen van een meerderheid in het parlement zou kunnen winnen, maar hij staat op goede voet met onder anderen de aanvoerster van de Rassemblement National, Marine Le Pen, die 124 zetels in de Kamer heeft.

Het is in de Franse politiek niet gebruikelijk dat het parlement een regering met een motie van wantrouwen wegstuurt. Maar toen Barnier de begroting voor 2025 buiten het parlement om wilde doorvoeren, stemde de meerderheid in de Kamer hem weg.

Zowel de radicaal-linkse als de radicaal-rechtse oppositie keerden zich tegen de premier. Macron hoopt dat de nieuwe premier een regering kan vormen die op voldoende steun of gedoogsteun kan rekenen van een meerderheid in het parlement.

Macron sprak de afgelopen dagen met alle partijleiders, behalve die van de radicaal-rechtse Rassemblement National (RN) en de radicaal-linkse LFI (Ononderworpen Frankrijk).

Jordan Bardella van de RN waarschuwde dat de minimumeisen die zijn partij voor het regeringsbeleid heeft gesteld hetzelfde blijven en dat Bayrou in gesprek moet gaan met alle partijen. De radicaal-linkse LFI is hoe dan ook tegen een regering onder leiding van Bayrou.

Kan Marine Le Pen wel door één deur met nieuwe premier van Frankrijk?

Le Pen moet nu kiezen of ze de chaos in de Franse politiek nog verder wil vergroten, of dat ze constructief mee gaat werken aan een oplossing. De aanvoerster van Rassemblement National moet volgens een analyse van nieuwssite Politico de balans zien te vinden tussen de rol van outsider die het Franse establishment wil slopen en een rol als politica met een gematigder imago, in de hoop ooit brede steun te kunnen krijgen om president te worden.

Vorige week koos ze voor haar oude rol als “disruptor-in-chief” door de stekker uit de centrumrechtse regering van premier Barnier te trekken en daarmee te zorgen voor grote politieke en financiële onrust. Nu is de grote vraag of ze nieuwe premier van Macron gaat steunen. aangezien het land nog altijd geen begroting heeft voor het jaar 2025.

Zorgen over de financiële stabiliteit van Frankrijk, dat kampt met een zeer hoge staatsschuld én een hoog begrotingstekort, zijn al een tijdje zichtbaar op financiële markten. Opvallend is hierbij dat de rente op 10-jarige Franse staatsleningen hoger is dan die voor vergelijkbare leningen van Spanje en Portugal.

Vrijdag noteerde de 10-jaarsstaatslening van Frankrijk op 3,01 procent, vrijwel gelijk aan het niveau Griekse staatsleningen met eenzelfde looptijd. De Duitse 10-jaars staatslening noteerde op 2,24 procent.

LEES OOK Stort Marine Le Pen Frankrijk in totale chaos?